Waga i miecz

to miesięcznik, który od ponad 25 lat z wielką skrupulatnością spisuje ważne i codzienne wydarzenia z życia mieszańców Ziemi Strzyżowskiej, społeczne potrzeby i oczekiwania obywateli przeplatane są do dzisiaj sprawami  oświatowymi i kulturalnymi, informacje o gospodarce i samorządności łączą się z książką, a sportowe wiadomości płyną strugą nieprzerwaną,  nawet gdy kroniki policyjne donoszą, a Baby Glinickie z przymrużeniem oka śpiewają.

Dzięki pasji tworzących i Miłośnikom, którzy co miesiąc nabywają gazetę, aby  w zaciszu domowym spokojnie prześledzić taki różnorodny misz-masz pielęgnujący tradycje regionalizmu jesteśmy jednym z trzech miesięczników o tak długim stażu na Podkarpaciu.

To prawdziwy powód do dumy, bo jesteśmy razem nie tylko od święta, my tutaj żyjemy na co dzień i sami tworzymy karty naszej historii, a Waga i Miecz przez kolejne lata, aż do złotego jubileuszu, a nawet diamentowego i dalej… ma szanse zapisywać naszą własną, strzyżowską tożsamość na kartach miesięcznika –  dla potomnych, dla naszych dzieci i wnuków…

Nie pozwólmy by ta kronika zaginęła, cieszmy się wolnością słowa, działając, czyniąc, tworząc i dzieląc się codziennością sami twórzmy historię, naszą strzyżowską opowieść.

Zapraszamy serdecznie do odwiedzania stron gazety zarówno internetowo jak i realnie, a przede wszystkim zachęcamy właśnie Ciebie do współpracy i współtworzenia kolejnych kart o naszej strzyżowskiej ziemi!